 © pencariantaksemudahdiduga™ 2011  pencarian tak semudah diduga: October 2011

Friday, October 21, 2011

Super Saiya ke-10™? How Cool is That? [Part 2]

Salam alaik semua,
menyambung perbicaraan lalu.. pasti ramai (ye ke ramai ? :P) yang tertanya2 mcm mana nk jadi sampai Super Saiya ke-10 nih??? Senang je.. boleh baca tips2 di bawah~

1)Akidah yang Sejahtera
-memiliki ikatan yang kuat kepada Allah Swt dan dengan ikatan yang kuat itu dia tidak akan menyimpang dari jalan dan ketentuan- ketentuan-Nya. 
-menyerahkan segala perbuatannya kepada Allah sebagaimana firman-Nya yang artinya: ‘Sesungguhnya shalatku, ibadahku, hidup dan matiku, semua bagi Allah Tuhan semesta alam’ (QS 6:162). 

2)Ibadah yang Sahih
-merupakan salah satu perintah Rasul Saw yang penting, dalam satu haditsnya; beliau menyatakan: ‘shalatlah kamu sebagaimana kamu melihat aku shalat.’ 
-dalam melaksanakan setiap peribadatan haruslah merujuk kepada sunnah Rasul Saw yang berarti tidak boleh ada unsur penambahan atau pengurangan.

3)Akhlak yang Mantap
-akhlak yang mulia merupakan sikap dan prilaku yang harus dimiliki oleh setiap muslim, baik dalam hubungannya kepada Allah maupun dengan makhluk-makhluk-Nya. 
-dengan akhlak yang mulia, manusia akan bahagia dalam hidupnya, baik di dunia apalagi di akhirat. Karena begitu penting memiliki akhlak yang mulia bagi umat manusia, maka Rasulullah Saw diutus untuk memperbaiki akhlak dan beliau sendiri telah mencontohkan kepada kita akhlaknya yang agung sehingga diabadikan oleh Allah di dalam Al- Qur’an, Allah berfirman yang artinya: ‘Dan sesungguhnya kamu benar- benar memiliki akhlak yang agung’ (QS 68:4).

4)Badan yang sihat, kuat dan cergas
-seorang muslim memiliki daya tahan tubuh sehingga dapat melaksanakan ajaran Islam secara optimal dengan fizikalnya yang kuat. Shalat, puasa, zakat dan haji merupakan amalan di dalam Islam yang harus dilaksanakan dengan fisik yang sehat atau kuat, apalagi perang di jalan Allah dan bentuk- bentuk perjuangan lainnya. 
-mencegah penyakit lebih baik daripada mengubati. Meskipun demikian, sakit tetap kita anggap sebagai sesuatu yang wajar bila hal itu kadang-kadang terjadi, dan jangan sampai seorang muslim sakit-sakitan. Karena kekuatan jasmani juga termasuk yang penting, maka Rasulullah Saw bersabda yang artinya: ‘Mu’min yang kuat lebih aku cintai daripada mu’min yang lemah’ (HR. Muslim).

5)Berpengetahuan/fikiran yang mantap
 -tidak ada satupun perbuatan yang harus kita lakukan, kecuali harus dimulai dengan aktiviti berpikir. Karenanya seorang muslim harus memiliki wawasan keislaman dan keilmuan yang luas. Boleh kita bayangkan, betapa bahayanya suatu perbuatan tanpa mendapatkan pertimbangan pemikiran secara matang terlebih dahulu. 
-Allah mempertanyakan kepada kita tentang tingkatan intelektualiti seseorang sebagaimana firman-Nya yang ertinya: Katakanlah:samakah orang yang mengetahui dengan orang yang tidak mengetahui, sesungguhnya orang-orang yang berakallah yang dapat menerima pelajaran (QS 39:9), "Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepadamu supaya kamu berpikir" (QS 2:219). .

Relaks.. anda baru jadi Super Saiya ke-5, masih ada 5 level lagi sebelum menjadi Super Saiya ke-10! Teruskan membaca, up-to-date dgn upcoming post :-)

Sekian~ :-)



Thursday, October 20, 2011

Super Saiya ke-10™? How Cool is That? [Part 1]

Salam alayk semua,

Kali ini nk berkongsi tentang satu penemuan terbaru..terbaek.. Super Saiya ke-10.. Haih, mcm mana tu? Akira Toriyama tak pernah karang pun dalam Dragon Ball Z, mahupun sampai siri GT?

Pengarang ini lebih hebat daripada Akira Toriyama, lebih berpandangan jauh, lebih membina ummah, dan lebih bijak, sudah pasti!

**Apakah ciri2 Super Saiya ke-10 ni? Sudah pasti mempunyai 10 ciri2 terbaek!

1)Kuat tubuh badan
2)Akhlak yang mantap
3)Fikiran yang berpengetahuan
4)Mampu berusaha
5)Akidah yang sejahtera
6)Ibadah yang sahih
7)Mampu melawan nafsu
8)Menjaga waktu
9)Tersusun dalam urusan
10)Berguna untuk orang lain


**Siapakah pengarang siri ini?

Sudah pastilah pengarang terbaik di muka bumi ini ialah Allah SWT, melalui kitabnya Al-Quran :-)
Rujukan ini berdasarkan kata2nya dalam surah-surah (serta dalil dari hadith)...


Menarik tak Super Saiya ke-10 ni? Nak jadi tak? Takpe2, saya tahu anda tak suka baca belog panjang2... Nantikan upcoming post... "Super Saiya ke-10™ [Part 2]"


Sekian~ :-)


Dr Jekyl and Mr Hyde [Antara Maya vs Realiti]

Salam alayk semua,

Sedikit curahan minda disini.. pagi tadi baru terfikir tentang masalah pada zaman cutting-edge technology ni... 

masalahnya ialah wujud satu golongan yang pandai berlakon.. atau pandai bermuka dua.. atau seperti Mr Jekyl and Mr Hyde... golongan yang dimaksudkan ialah mereka yang berbeza secara zahir dan batinnya.. yang dimaksudkan ialah berbeza ketika di dunia maya i.e facebook, twitter (even blog! haha!) etc, dan di alam realitinya dia sangatlah berbeza..

apa yg dimaksudkan diatas ialah golongan yg dimaksudkan itu, kalau kat facebook, post macam2 post yang baik2, ayat2 quran maybe, atau hadith, hatta kata2 ulamak etc.. dimana post2 sebegini menaikkan thiqoh (respect, kepercayaan) seseorang kpd dia,.. namun hakikat realiti nya.. atau secara zahirnya... golongan yang gemar post2 spt diatas ini bukanlah seindah yg digambar kan... kalau di facebook dia post yg baik2 saja... tp kalau didunia realiti dia gemar mencarut-barut... melatah sikit mencarut.. marah skit mencarut... emosi etc... cukup x gemarlah dgn golongan sperti ini..

nah mungkin ade yg dah terasa pedasnya? (sorry la ye, heheh).. takpa, masih belum terlambat.. kpd yg terasa pedas.. mungkin diri saya sndri.. marilah kita sama2 bertaubat.. istighfar setiap kali kita berbeza di dunia realiti dan maya.. moga Allah ampunkan kan kesilapan kita yang lalu, dan mengizinkan utk kita membuka lembaran baru pada masa yg mendatang.. tinggalkan perangai buruk spt diatas... kerana Allah sangat2 murka kpd mereka yang berkata tapi tidak menzahirkannya.. 61: 1-3... 

sekian~ :-)



All Blacks vs Les Blues, Counting Days

Salam alayk semua,

Lagi beberapa hari saja lagi, perlawanan akhir rugbi piala dunia antara New Zealand dan France akan berlangsung.. Mungkin kehangatan kejohanan ini tidak dirasai di seluruh dunia, namun kami di sini, bahangnya amat menyengat. Pastilah kerana kami negara tuan rumah, kalaupun tak nak ambil tahu pada awal nya, akhirnya akur juga dengan tempias bahang yang semakin sampai ke penghujungnya ini. Apa salahnya sekali sekala kan? :-)

Bercakap tentang sukan, mungkin ramai yang menganggapnya satu kegiatan jahiliyyah, ya, anda mungkin benar, tapi hanya sekiranya ianya melampau2, i.e sampai solat lewat, sampai tak solat, sampai sanggup berjaga malam tp tanak qiam sbb tgk bola, sampai sanggu pegi tgk game ramai2 tapi tak sanggup bersolat jemaah... itu barulah jahiliyyah.. tapi setakat sikit2, pada pandangan saya, insyaAllah tak da masalahnya.. 

Apa pun, saya amat menantikan perlawanan akhir ini, anda ? :-D

Lawati website rasmi IRC RWC 2011: http://www.rugbyworldcup.com/

Saksikan!


Have You Ever Heard About This? - Southern Gathering 2012

Salam alayk semua,

masyaAllah, lama sungguh rasanya sudah tidak post di blog ini...

tapi insyaAllah kali ini saya kembali...

adakah anda semua pernah mendengar tentang "Southern Gathering"?

Ianya merupakan satu program pre-departure untuk pelajar-pelajar yang akan fly ke Australia dan New Zealand.. bagi Southern Gathering 2012, SG'12, kami telah membuka pendaftaran bagi yang berminat. Awas, Penyertaan adalah Terhad! Saya sarankan anda mendaftar segera~

Sekian saja post saya setakat ini, cuma ingin mempromosikan program ini.. istimewa untuk adik2...

LAWATI blog kami: ausis.org/sg

LIKE kami di Facebook: www.facebook.com/southerngathering

FOLLOW kami di Twitter: http://twitter.com/#!/SouthGath2012

LIKE dan FOLLOW untuk mendapat maklumat up-to-date!

MAKLUMAT ter-BARU!!!:



Saksikan Teaser-teaser...

Pertama



Kedua



Poster2 Awal:



back to top Twitter Bird Gadget